Gå til indhold
25. juni 2024

Fremtidens beskæftigelsesindsats fravælger den oplagte løsning

Læs hvordan formanden dumper ekspertgruppens forslag til fremtidens beskæftigelsesindsats

af Morten Kvist Refskov, formand for Lærernes a-kasse 

I dag har ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats offentliggjort sine anbefalinger, og det er desværre en meget skuffende omgang. Helt gennemgående er vi i Lærernes a-kasse på linje med FH og dumper således også anbefalingerne. Hermed får I en samlet liste over de mest markante nedslagspunkter i rapporten for vores medlemsgruppe. Vi starter med de få lyspunkter:

Hvad hilser vi velkommen?

  • Færre obligatoriske samtaler
    Ekspertgruppen lægger op til mere fleksible rammer, der betyder mere frihed til kommunerne og a-kasserne til at fritage ledige, der kan finde beskæftigelse på egen hånd i de første 6 måneder af en ledighedsperiode.

  • Vi er enige i, at der er for megen detailregulering og unødig kompleksitet
    Detailregulering og unødig kompleksitet har længe været et benspænd for at gøre op med den nuværende one-size-fits-all-tilgang, der fremover kan erstattes af en individuelt tilrettelagt indsats.
  • Ja tak til det nye STAR, der skal gå fra at kontrollere proceskrav til resultatkrav
    Vi bruger meget tid og mange ressourcer på at imødekomme proceskrav. Det frigør ressourcer, hvis STAR (Styrelsen For Arbejdsmarked Og Rekruttering) fremover i stedet fører kontrol med resultater.

  • Opgør med dobbeltregistrering af CV-oplysninger
    Jo mere vi kan slippe for dobbeltregistrering, jo bedre.


Hvad er vi modstandere af?

  • Vi får ikke ansvaret i 6 måneder
    Vi ved, at de ledige er mere tilfredse med deres forløb i a-kassen end i jobcentrene. Det fremgår også af ekspertgruppens tilfredshedsundersøgelse. Derudover er det modstridende, når ekspertgruppen anbefaler at udvide definitionen for, hvornår man er tæt på arbejdsmarkedet, fra 3 til 6 måneders ledighed.
  • Folk tæt på arbejdsmarkedet skal sanktioneres
    Ledige, der er tæt på arbejdsmarkedet, vil gerne i job, og kommer det hurtigt. Sanktionerne er unødvendige for dem, der kan og vil selv. Derfor giver det ikke mening at forværre samarbejdet og forløbet med a-kassen ved at bedrive strafretorik og sanktioneringer over for dem, der er på vej i arbejde.

  • Det er forkert, at a-kasserne ikke har finansieringsansvar
    Jo hurtigere vores medlemmer kommer i job, jo bedre. Et medlem i beskæftigelse er billigere for a-kasserne end et medlem i et ledighedsforløb. Det er derfor forkert, at a-kasserne ikke har et økonomisk incitament til at få ledige i job.

Opdraget er, at der skal spares 3 milliarder, og at borgeren skal i centrum. Begge dele skal ske uden at påvirke beskæftigelsen negativt. Det er en noget nær umulig øvelse, og derfor er det – blandt meget andet - fuldstændig uforståeligt, at ekspertgruppen har fravalgt det mest oplagte forslag til fremtidens beskæftigelsesindsats; nemlig at a-kasserne overtager ansvaret for de forsikrede ledige i de første 6 måneder.

Læs mere