Gå til indhold

Fra den 1. januar 2024 overtager a-kassen ansvaret

Vi har samlet et overblik, så du kan blive klogere på hvordan det påvirker din situation, og hvad gentænkningen af beskæftigelsesindsatsen betyder for dig.

Fokus på målrettede aktiviteter

Fokus på målrettede aktiviteter

De nye regler betyder, at hvis a-kassen sammen med medlemmet vurderer, at en kursus, opkvalificering, praktik eller andet forløb vil gavne medlemmets muligheder for at komme i job inden for de første 3 måneder af en ledighedsperiode, sender a-kassen en indstilling om det til jobcentret.

Hvis jobcentret afviser a-kassens indstilling, skal det begrundes over for både medlemmet og a-kassen

Slut med dobbeltkontakt

Slut med dobbeltkontakt

Vi kan se frem til et forenklet forløb, for fra den 1. januar 2024, er det slut med dobbeltkontakten.

A-kasserne får hele ansvaret for alle samtaler de første 3 måneder af en ledighedsperiode. Efter de første 3 måneder overgår forløbet til jobcenteret.

I dag skal dagpengemodtagere til samtaler i både jobcentre og a-kasser, der begge vejleder om jobsøgning, rettigheder og pligter. Samtidig er der 4 forskellige typer af samtaler, der har hver deres formål. Fra et medlemsperspektiv, kan det virke forvirrende og overbureaukratisk, at møderne er opdelt mellem a-kassen og jobcenteret. Det kan også være svært at gennemskue hvad de forskellige samtaletyper indebærer.

For medlemmer i Lærernes a-kasse betyder det, at langt de fleste, der er ledige, kan vinke farvel til jobcentret, for størstedelen af vores ledige medlemmer, når at komme tilbage i job inden for 3 måneder.

Færre samtaler

Færre samtaler

Antallet af obligatoriske samtaler bliver mindre. I stedet for 9 samtaler i de første 6 måneder af et ledighedsforløb, bliver der fremover kun 6 obligatoriske samtaler.

A-kassen afholder de første 3 samtaler i de første 3 måneder af en ledighedsperiode, hvorefter forløbet overgår til jobcenteret, der afholder de sidste 3 obligatoriske samtaler. Der skal ved den første samtale i jobcentret være fokus på at bygge videre på det forløb, som medlemmet har haft i a-kassen. Det betyder, a-kassen kan deltage i den første samtale med jobcenteret, for at sikre så god en overdragelse og sammenhængende forløb som muligt.

Hold dig opdateret på reglerne

Nytænkning af beskæftigelsesindsatsen, der træder i kraft 1. januar 2024, er en del af en større politisk aftale. Aftalen indebærer også nye regler for beskæftigelsesindsatsen. Mange af de regler trådte allerede i kraft 1. maj 2023.

I den anledning inviterede vi til et webinar. Du kan stadig se hele webinaret og læse om de regler, der trådte i kraft 1. maj 2023.

Læs her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få nyt fra din a-kasse direkte i din indbakke.

Læs mere og tilmeld dig