Gå til indhold

CV- og ansøgningsguide

Vi kender dit arbejdsmarked, derfor kan vi klæde dig godt på i din jobsøgningsproces. Her finder du en guide til både dit CV og dine ansøgninger.

CV-guide

CV-guide

Et CV kan laves i mange forskellige former og størrelser. Der findes ingen facitliste. Vi har samlet en CV-guide med gode tips og tricks til at få dit CV klædt godt på til din jobsøgning.  

Her kan du læse en guide om, hvordan du gør både dit CV og din ansøgning til din fremtidige arbejdsgiver knivskarp. Du kan også booke vores CV- og ansøgningsworkshop, hvor vi guider dig igennem processen.

Book her 

Dit CV er dit første møde med din kommende arbejdsgiver. Det er typisk det første, de læser. Derfor er det vigtigt, at dit CV sætter dine erfaringer og kompetencer i fokus. Dit CV skal samtidig afspejle dig og din personlighed. Derfor kan det være en god idé at tilføje andet end bare erhvervserfaring. Det kan for eksempel være frivilligt arbejde, udlandsophold eller måske træner du et fodboldhold. Det vigtigste her er at sætte fokus på dine unikke kompetencer, og hvordan lige præcis den aktivitet gør, at du er den bedste kandidat til det job, du har i sinde at søge.

Dit CV skal være præcist, struktureret og indbydende. Det kan være en fordel at have et brutto CV med alle dine erfaringer og kompetencer samlet, som du derefter kan målrette den stilling, du søger. Stillingsopslaget og arbejdspladsen er afgørende for, hvilke af dine erfaringer og kompetencer, du skal skrive eller fremhæve på dit CV.

Det kan også være en fordel at tilføje en profiltekst på dit CV. Det kan eksempelvis være 2-3 linjer om dig og din profil.

Søger du målrettet lærerstillinger, skal din fagkombination være tydeligt og højt prioriteret på dit CV.

Billede og layout

Det er op til dig om, du vil have et billede på dit CV eller din ansøgning. Men et billede er altid en god idé, da du sætter ansigt på personen bag ansøgningen. Et billede behøver ikke være opstillet eller poleret. Du kan sagtens vælge et mere levende billede af dig selv, som du føler, repræsenterer dig. Det kan for eksempel være fra en undervisningssituation eller fra en vandretur.

Layoutet af både dit CV og din ansøgning er vigtigt. Gør det struktureret, inddel det eventuelt i overskrifter og vær ikke bange for at være kreativ med det. Det samlede visuelle indtryk og et lækkert layout kan være iøjnefaldende i en stor bunke med CV’er. Derfor kan det være en god idé at benytte sig af CV-skabeloner, som du eksempelvis finder på canva.com eller hitmedjobbet.dk. Vi har også indsamlet en række eksempler, som du kan bruge til inspiration til din jobsøgning.

Se eksempler

Gode layout tips til dit CV og din ansøgning 

  • Overskrifter og afsnit med struktur
  • Hold din ansøgning på maksimum 1 side
  • Få nogen til at læse korrektur på det
  • Hold CV og ansøgning i samme stil
  • Husk omvendt kronologi
guide

Ansøgningsguide

Din ansøgning til drømmejobbet er der, hvor du sætter dig selv og dine kompetencer i fokus og fortæller den specifikke arbejdsplads, hvorfor netop du er den perfekte til jobbet.

Opbygning

Start din ansøgning med en fed overskrift. Find nogle få ord, som beskriver dig, og hvad du kan bidrage med til den stilling, du søger.

Begynd med at fortælle læseren, hvorfor du er motiveret til at søge jobbet. Din ansøgning skal fortælle, hvorfor du har søgt stillingen og hvorfor du føler, at du ville passe godt ind på den specifikke arbejdsplads. Sæt dig godt ind i stillingsopslaget og arbejdspladsen. Brug gerne arbejdspladsens navn eller andre stedord i relation den specifikke stilling. Det viser, at du har sat dig godt ind i stillingsopslaget. Fokuser motivationsdelen på det faglige aspekt, men vær ikke bange for at være personlig og kreativ i dit motivationsafsnit.

Argumentér for dit valg af både stilling og arbejdsplads. Kom med eksempler på, hvordan dine erfaringer og kompetencer kan sættes i spil og passer til stillingen. Fortæl hvad der motiverer dig og vis dine kompetencer positivt og fremadrettet i forhold til den konkrete stilling, så er du allerede godt på vej mod dit nye job.

Vis hvem du er i din ansøgning og i dine eksempler. Gør den personlig. Det kan du blandt andet gøre sprogligt med ordsprog eller vendinger. Du kan også skinne igennem ved at fortælle om erfaringer eller kompetencer, og hvorfor netop det skiller dig ud.

I en ansøgning er der ikke noget, der hedder jantelov. Vær ikke bange for at sætte lys på dig selv og dine kompetencer i din ansøgning. Tal ind i et narrativ om, hvorfor netop du udfylder deres behov og er den perfekte til stillingen.

Oplever du ikke at blive inviteret til samtale på dine ansøgninger, anbefaler vi, at du går tilbage og kigger på dem igen. Hvad mangler der? Hvad kan rettes til? Du er altid velkommen til at ringe til din job- og karrierekonsulent for sparring på dine ansøgninger. Du kan også booke vores CV- og ansøgningsworkshop, hvor du bliver klædt godt på til dine ansøgninger.

Book her